În timp ce acest articol discută despre ceea ce tu, ca părinte de pisică, poți face pentru a ajuta la prevenirea problemelor cu bulgării de păr, remediile casnice nu reprezintă o alternativă la sfatul medical profesionist. Dacă animalul dumneavoastră de companie are o problemă gravă, vă rugăm să vă adresați imediat medicului veterinar.

Ce sunt bilele de păr?

Majoritatea pisicilor se îngrijesc în mod regulat. Într-adevăr, o lipsă de toaletare indică, de obicei, că există o problemă. Limba unei pisici este foarte eficientă în îndepărtarea părului liber, a murdăriei și a resturilor de pe blană, datorită prezenței unor țepi orientați spre spate. Acest păr este apoi înghițit. Uneori, acesta trece prin sistemul lor digestiv fără probleme, dar dacă se acumulează într-un smoc, rezultă un ghem de păr. În cea mai mare parte, bulgării de păr sunt vomitați fără nicio complicație, dar uneori pot cauza probleme din cauza obstrucției tractului digestiv.

Cele 4 remedii de casă pentru bilele de păr ale pisicii

Există câteva lucruri pe care părinții animalelor de companie le pot face pentru a reduce șansele de apariție a globilor de păr, cu mențiunea, bineînțeles, că ar trebui să ceară sfatul medicului veterinar dacă au preocupări legate de sănătatea pisicii lor.

1. Îngrijirea

Unul dintre cele mai simple și mai eficiente lucruri pe care un părinte de animal de companie le poate face pentru a ajuta la prevenirea formării de minge de păr este să își toaleteze pisica în amănunt, mai ales dacă are o rasă cu părul lung. Există o gamă largă de perii disponibile, iar toaletarea le oferă părinților de pisici și ocazia de a crea o legătură cu animalul lor de companie, precum și de a sesiza orice umflături sau umflături care ar putea să nu fie observate altfel. Majoritatea magazinelor de animale de companie vor avea în stoc perii de toaletare.

Pe lângă faptul că ajută la prevenirea formării de bulgări de păr, toaletarea regulată a pisicilor cu părul lung va ajuta la menținerea blănii fără covorașe și încurcături. Uneori, medicii veterinari trebuie să sedeze pisicile pentru a le curăța bine de mătase, așa că o sarcină simplă, cum ar fi toaletarea regulată, poate ajuta la evitarea sedării, poate contribui la confortul animalului dumneavoastră de companie și poate reduce riscul apariției globilor de păr.

CITEȘTE ȘI:
Sunt begoniile otrăvitoare pentru pisici? Ce trebuie să știți!

2. Dieta

Există diete disponibile care sunt concepute pentru a minimiza formarea de bulgări de păr. Acestea conțin un amestec de fibre care ajută la eliminarea părului din tractul digestiv. De asemenea, acestea pot conține acizi grași esențiali, proteine și vitamine care îmbunătățesc sănătatea pielii și a părului. Discutați mai întâi cu medicul veterinar despre orice modificare a dietei.

3. Pastile pentru bulgări de păr

Există, de asemenea, pastile pentru bulgări de păr disponibile în comerț. Acestea conțin diverse combinații de laxative și lubrifianți care ajută la eliminarea firelor de păr înghițite din tractul digestiv al pisicii dumneavoastră și sunt ușor de administrat. Ca în cazul oricărui supliment, cereți mai întâi sfatul medicului veterinar.

4. Diminuarea stimulilor de toaletare sau de îngrijire excesivă

În timp ce majoritatea pisicilor sănătoase se vor toaleta în mod regulat, toaletarea excesivă poate fi o problemă la unele dintre ele. Excesul de toaletare, indiferent de cauză, le crește ingestia de păr și, în consecință, le crește șansele de a dezvolta bulgări de păr. Prin urmare, este prudent ca părinții animalelor de companie să fie conștienți de cauzele potențiale ale toaletajului excesiv și să ia măsuri pentru a preveni apariția acestuia. Evident, în afară de creșterea aportului de păr și formarea de minge de păr, este benefic pentru sănătatea generală a pisicii dumneavoastră să fie identificate și tratate orice cauze care stau la baza acestei situații.

Paraziții

Tratamentul preventiv regulat pentru purici și alți paraziți externi poate fi de ajutor. Pisicile care ies în oraș sunt deosebit de vulnerabile la infestările cu purici, precum și la alți paraziți. Mâncărimile incitate de acești paraziți pot duce la o îngrijire excesivă. În cazul pisicilor care suferă de dermatită alergică la purici, mușcăturile de purici pot duce la iritații intense, urmate de un exces masiv de îngrijire, uneori până la sângerare a pielii și infecție.

CITEȘTE ȘI:
De ce face pisica mea pipi pe patul meu? 7 posibile cauze

Un tratament regulat împotriva paraziților este întotdeauna recomandabil, deși trebuie remarcat faptul că produsele nu sunt întotdeauna 100% eficiente. În cazul în care pisica dumneavoastră este infestată cu purici, ea trebuie tratată cât mai repede posibil, alături de mediul în care trăiește și de orice alt animal de companie din gospodărie.

Există o gamă vastă de tratamente antiparazitare disponibile, cu diferite moduri de acțiune. Cereți sfatul medicului dumneavoastră veterinar pentru a afla care este cel mai potrivit pentru pisica dumneavoastră.

Afecțiuni alergice ale pielii

Deși alergia la saliva de purici este cea mai frecventă alergie la pisici, există și alte lucruri la care acestea pot fi alergice, ceea ce poate duce, de asemenea, la mâncărimi și la creșterea aportului de păr pe măsură ce caută să își aline iritarea. Un produs secundar al menținerii sub control a bolilor alergice ale pielii, ameliorând astfel disconfortul intens al pisicii dumneavoastră, este reducerea aportului de păr datorat îngrijirii excesive.

Surse de stres

Toaletarea excesivă se poate datora, de asemenea, unor probleme comportamentale. Dacă sunt eliminate cauzele fizice ale toaletajului excesiv, atunci trebuie luată în considerare posibilitatea ca aceasta să fie o problemă comportamentală. Încercați să identificați și, dacă este posibil, să eliminați sursele potențiale de stres din mediul pisicii dumneavoastră. Există, de asemenea, diverse produse nutraceutice și produse pe bază de feromoni care se crede că ajută la reducerea stresului la pisici. Din nou, ca și în cazul oricărei suplimentări, cereți mai întâi sfatul medicului veterinar.

Când trebuie să vă adresați medicului veterinar

Frecvența medie cu care o pisică va aduce la suprafață bulgări de păr este de aproximativ o dată sau de două ori pe lună. Este posibil ca acestea să aibă căscaturi și vomă înainte de a vomita un glob de păr. Deși rotunde în stomac, acestea sunt de obicei structuri tubulare, în formă de trabuc, după ce au fost eliminate din organism, datorită trecerii lor prin esofag. Este posibil ca pisica dumneavoastră să aibă căscaturi și vomă de câteva ori înainte de a ieși un ghem de păr, dar dacă observați că pisica dumneavoastră are în mod repetat căscaturi și căscaturi neproductive, atunci trebuie să o faceți să fie examinată de un medic veterinar.

CITEȘTE ȘI:
Pisicile pot gusta mâncarea picantă? Ce trebuie să știți!

Bilele de păr pot provoca ocazional obstrucția tractului digestiv, de obicei în intestinul subțire, dar uneori și în alte părți. Obstrucția pune în pericol viața și trebuie tratată rapid. În afară de regurgitarea neproductivă sau căscatul, alte semne care trebuie urmărite sunt pierderea poftei de mâncare, constipația sau diareea și un abdomen dureros. În cazul în care se observă oricare dintre aceste semne sau orice altceva îngrijorător, trebuie solicitat rapid un sfat veterinar. Deși este posibil ca acestea să nu se datoreze unei obstrucții, există mai multe alte probleme grave pe care le pot indica, astfel încât se justifică o consultație veterinară în cazul în care sunt observate.

Medicul veterinar vă va lua istoricul, vă va examina pisica și este posibil să vă sfătuiască cu privire la alte teste de diagnosticare, cum ar fi raze X sau analize de sânge. În cazul în care se consideră că este probabilă o obstrucție pe baza istoricului, a examenului clinic și a testelor de diagnosticare, atunci se recomandă intervenția chirurgicală și îndepărtarea obstrucției.

Concluzie

Fiind niște îngrijitoare fastidioase, pisicile sunt predispuse să ingereze mult din propriul păr. În timp ce cea mai mare parte ar trebui să treacă prin intestin și să fie excretat în fecale, uneori se poate acumula în stomac și poate forma o minge de păr. Urmând câteva remedii casnice de bază, părinții animalelor de companie pot contribui la reducerea probabilității de apariție a globilor de păr. Cu toate acestea, ar trebui să solicitați întotdeauna sfatul medicului veterinar dacă aveți probleme de sănătate pentru animalul dumneavoastră de companie.