Câinele tău este cel mai bun prieten al tău și îți dorești ca cel mai bun prieten al tău să trăiască cât mai mult posibil. Asta înseamnă să aveți grijă de sănătatea lor cât mai bine.

Din nefericire, aceasta este o sarcină înaltă – la urma urmei, există atât de multe informații despre ce ar trebui și ce nu ar trebui să faceți pentru a vă menține animalele de companie sănătoase.

Ținând cont de acest lucru, am adunat cele mai bune sfaturi de sănătate pentru câini, astfel încât să puteți face tot ce este necesar pentru a vă păstra cățelușul alături de voi mulți ani de acum încolo.

Sfaturi pentru sănătatea câinilor

Poate că cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru câinele dumneavoastră este să îl hrăniți cu o dietă sănătoasă și nutritivă. Dieta ideală poate varia de la o rasă la alta, așa că cereți îndrumări medicului veterinar, dar, în general, este greu să dai greș cu o opțiune bogată în proteine.

De asemenea, este important să folosiți ingrediente de cea mai bună calitate. Acest lucru înseamnă să folosiți alimente proaspete și curate, așa că evitați umpluturile ieftine precum porumbul, grâul, soia și subprodusele animale misterioase.

Top 19 sfaturi de rutină sănătoasă pentru câini

1. Nu-i lăsați să devină supraponderali

Obezitatea este o mare problemă de sănătate pentru câini. Poate duce la tot felul de afecțiuni medicale și, de asemenea, scade calitatea vieții cățelului tău. Se crede că a fi supraponderal poate rade mulți ani din viața câinelui dumneavoastră, așa că menținerea lor slabă și îngrijită este extrem de importantă.

În plus, acesta este unul dintre puținele lucruri care se află 100% sub controlul dumneavoastră. Depinde în întregime de tine cât cântărește câinele tău și, deși nu vrei să moară de foame, chiar și câteva kilograme în plus pot avea un impact grav asupra sănătății lor generale (în special pentru rasele mai mici).

Cantitatea exactă de calorii de care un animal individual are nevoie pentru a-și menține o greutate sănătoasă este variabilă și influențată de mulți factori, inclusiv genetica, vârsta, rasa și nivelul de activitate. Acest instrument este menit să fie utilizat doar ca un ghid pentru indivizi sănătoși și nu înlocuiește sfatul veterinarului

2. Adaptați-le dieta la vârsta lor

După cum se pare, nu este suficient să exercitați doar un control strict al porțiilor – ar trebui, de asemenea, să vă hrăniți câinele cu diferite cantități de hrană în diferite momente ale vieții lor.

Cățelușii au nevoie de mult mai multe calorii decât câinii adulți, așa că ar trebui să mănânce mese mai mici și mai frecvent – de fapt, de până la patru ori pe zi. Odată ce devin adulți, ar fi bine să reduceți acest lucru la două mese pe zi. Câinii seniori au adesea nevoie de diete specifice pentru a le susține starea de sănătate, deși de obicei acestea sunt împărțite în doar două mese pe zi.

3. Oferiți-le o mulțime de exerciții fizice

Exercițiul este de cealaltă parte a monedei dietei. Pe lângă faptul că îi hrăniți cu hrană sănătoasă, trebuie, de asemenea, să vă mențineți cățelul activ. Acest lucru nu numai că îi va feri de obezitate, dar îi va menține fericiți și îi va ajuta să construiască musculatura slabă de care au nevoie pentru a rămâne sănătoși până la vârsta de aur.

Cantitatea și tipul de exerciții fizice de care are nevoie câinele dumneavoastră vor depinde de vârsta și de rasa acestuia, dar cel puțin o oră pe zi de activitate moderată ar trebui să fie o idee bună.

4. Nu săriți peste o vizită la veterinar

Controalele regulate sunt extrem de importante pentru a vă menține câinele sănătos. Nu ar trebui să le săriți, chiar dacă nu credeți că câinele dvs. are nevoie de o vizită la veterinar în acel moment anume.

CITEȘTE ȘI:
Cum să oprești un câine să mai cerșească mâncare - 8 sfaturi și trucuri

Nu numai că veterinarul va profita de aceste ocazii pentru a vă ține câinele la zi cu toate vaccinurile, dar îi poate face și o examinare amănunțită. Dacă este ceva în neregulă cu cățelul dumneavoastră, descoperirea cât mai curând posibil îi va oferi câinelui dumneavoastră cele mai bune șanse de a avea un prognostic pozitiv.

5. Obțineți o asigurare pentru animale de companie

Este mai ușor să vă duceți câinele la veterinar atunci când este nevoie, dacă știți că veți recupera multe dintre costurile implicate. Asigurarea pentru animale de companie vă permite să faceți acest lucru și, de asemenea, vă poate scuti de multe operații costisitoare, care ar putea salva vieți.

Multe companii de asigurări pentru animale de companie încurajează proprietarii să își ducă animalele de companie la controale regulate, iar acestea pot rambursa deținătorilor de polițe 100% din aceste cheltuieli. Este o modalitate excelentă și ieftină de a fi la curent cu starea de sănătate a câinelui dumneavoastră.

6. Periați-i dinții

Boala parodontală este cea mai frecventă boală care afectează câinii și poate avea ramificații uriașe pentru sănătatea lor generală. Nu numai că boala parodontală poate distruge gura câinelui dumneavoastră, ducând la deteriorarea sau pierderea dinților, dar bacteriile se pot răspândi și în alte părți ale corpului lor, provocând boli care pot pune în pericol viața.

Vestea bună este că boala parodontală este ușor de ținut la distanță. Tot ce trebuie să faceți este să spălați dinții câinelui dumneavoastră în mod regulat – de câteva ori pe săptămână, cel puțin. S-ar putea să fie o durere, dar merită, dacă se adaugă ani la viața lor.

7. Protejați-i de paraziți

Puricii și căpușele nu sunt doar inconfortabile pentru cățelul tău, ci pot transmite și boli grave câinelui tău. Din fericire, este destul de ușor să le oprești în calea lor, deoarece există o varietate de tratamente eficiente pe piața actuală, inclusiv opțiuni orale, topice și purtabile.

Totuși, asigurați-vă că vă documentați mai întâi, deoarece nu toate protejează împotriva acelorași insecte. Va trebui să știți ce paraziți sunt activi în zona dvs. și apoi să găsiți un tratament care să vă protejeze câinele împotriva tuturor acestora.

8. Să știi unde se află în orice moment

Deși poate fi tentant să îi permiți câinelui tău să hoinărească după bunul plac, acest lucru poate fi destul de periculos pentru sănătatea lor. Animalele de companie cărora li se permite să alerge în aer liber nesupravegheate au o durată de viață semnificativ mai scurtă decât cele care sunt ținute în interior sau în spatele unor garduri sigure.

Mașinile sunt principalul ucigaș al animalelor de companie care umblă în libertate. Nu trebuie să se îngrijoreze doar de traficul care vine din sens opus, deoarece prădătorii, paraziții, otrăvurile și multe altele le pot ucide în cel mai scurt timp. Dacă vreți ca câinele dvs. să trăiască cât mai mult posibil, nu-l lăsați să iasă din curtea dvs.

9. Învață-i bunele maniere

Dresajul regulat de obediență și socializarea sunt esențiale pentru sănătatea unui câine (și pentru reputația ta). Un câine bine dresat și încrezător este mai puțin probabil să se bată și, de asemenea, va fi mai puțin probabil să se ia la harță cu străinii, ceea ce ar putea să-l pună pe lista celor mai căutați câini de către cei de la controlul animalelor.

Un câine bine educat poate petrece mai mult timp în preajma oamenilor, iar acest lucru va fi bun pentru sănătatea sa mentală. În plus, tot acest timp de dresaj le oferă șansa de a face lucrul lor preferat din lume: Să creeze legături cu tine.

10. Obișnuiește-i să fie atinși cât sunt tineri

Când câinele tău este un cățeluș, asigură-te că îi atingi labele, nasul, urechile și gura în timp ce te joci cu el. Se vor bucura de atenție și nu vor realiza niciodată că ceea ce faci de fapt este să-i obișnuiești să fie înțepați și înțepați de oameni în toate aceste zone.

CITEȘTE ȘI:
Pot câinii să mănânce morcovi? Ce trebuie să știi!

Acest lucru ar putea fi util atunci când va veni timpul să îi duceți la veterinar, deoarece va fi mai puțin probabil să reacționeze prost la o examinare invazivă. Acest lucru ar putea permite medicului veterinar să descopere probleme care altfel ar fi trecut neobservate și care ar putea salva viața câinelui dumneavoastră.

11. Asigurați-vă casa împotriva cățelușilor

Mulți câini se pot îmbolnăvi sau chiar muri din cauza ingerării unor lucruri din casă, așa că asigurați-vă că aveți toate materialele potențial periculoase la îndemâna lăbuțelor. Aceasta include pesticide, detergenți și chiar alimente toxice, cum ar fi strugurii sau stafidele. Ar trebui să cumpărați și coșuri de gunoi cu încuietoare, deoarece mulți câini adoră să facă scufundări în tomberoane pentru o gustare.

Este posibil să doriți să investiți într-o poartă pentru copii sau în alt mobilier pentru a vă ține câinele departe de scări sau de camerele în care nu are ce căuta. Acest lucru ar putea să vă salveze cățelul drăgălaș de la un accident uriaș, unul care ar putea veni cu o factură scumpă la veterinar.

12. Creați un spațiu sigur pentru câinele dvs.

4 iulie și Revelionul sunt cele două zile în care dispar cei mai mulți câini și există un motiv simplu pentru asta: focurile de artificii. Câinii au tendința de a fugi și de a se ascunde atunci când sunt stresați și speriați, iar dacă nu au un loc sigur unde să se ducă, s-ar putea să fugă pe ușa din față pentru a căuta unul.

De aceea, este atât de important să creezi un colțișor confortabil și primitor pentru câinele tău, de preferință în interiorul unei cuști pentru câini. Dacă le oferiți un spațiu sigur care să le permită să se auto-suflețească în liniște, vor fugi acolo când se sperie, mai degrabă decât pe stradă.

13. Construiește o trusă de urgență pentru câine

Nu știi niciodată când va lovi un dezastru, așa că trebuie să fii pregătit să ai grijă de câinele tău în caz de urgență. O trusă de urgență pentru câini vă va ajuta să faceți exact acest lucru, așa că ar trebui să faceți una (și să o puneți într-un loc sigur) cu mult înainte de a avea nevoie de ea.

Înăuntru, ar trebui să includeți o copie a vaccinurilor și a actelor de identificare, liste cu medicamentele pe care le ia, precum și unelte importante de prim ajutor, cum ar fi tifon și antiseptic. De asemenea, este posibil să doriți să includeți apă îmbuteliată și o pungă cu hrană uscată. Ideea este de a avea ceva care să vă permită să vă îngrijiți câinele timp de câteva zile (ar trebui să aveți unul și pentru dumneavoastră).

14. Curățați-le jucăriile și vasele în mod regulat

Slobberul câinelui este un teren propice pentru ciuperci și bacterii. Ar trebui să spălați în mod regulat jucăriile și bolurile de mâncare și apă ale câinelui dvs. pentru a vă asigura că microbii nu scapă de sub control.

Acest lucru poate contribui, de asemenea, la reducerea alergiilor, mai ales dacă aceste obiecte sunt lăsate afară, unde polenul, insectele și soarele pot ajunge pe ele.

15. Rezervați timp regulat pentru toaletare

Mulți proprietari privesc toaletarea ca pe o activitate opțională, dar este de fapt importantă pentru bunăstarea generală a câinelui dumneavoastră. Cele mai multe rase nu au nevoie să fie îmbăiate mai mult de câteva ori pe an, dar tot vor avea nevoie să le fie pieptănată blana, să le fie tăiate unghiile și să le fie curățate urechile.

În timp ce îngrijirea frecventă va face câinele (și casa) să arate mai bine, aceasta este mai mult decât doar cosmetică. Este, de asemenea, o ocazie excelentă de a crea o legătură cu câinele dumneavoastră și puteți folosi acest timp pentru a-i verifica dacă are paraziți, noduli suspecți sau alte potențiale probleme de sănătate care justifică investigații suplimentare.

CITEȘTE ȘI:
Sunt Golden Retrieverii buni cu copiii?

16. Fiți atenți la vreme

Puține rase sunt potrivite pentru a sta afară tot timpul anului, mai ales dacă locuiți într-o zonă predispusă la vreme extremă. Ar trebui să vă faceți timp să vă pregătiți câinele pentru orice schimbare serioasă a climei și este posibil să doriți să îi limitați și timpul petrecut în aer liber.

În timpul iernii, câinele dumneavoastră ar putea avea nevoie de un pulover sau cizme înainte de a ieși afară. În timpul verii, supraîncălzirea este o preocupare serioasă, așa că asigurați-vă că are apă din belșug și nu-l lăsați afară în căldura sufocantă prea mult timp. Acesta este un lucru pe care va trebui să îl jucați după ureche, dar nu uitați: dacă vă simțiți inconfortabil, probabil că și ei se simt la fel.

17. Asigurați-vă că sunt microcipate

În ciuda eforturilor tale, există întotdeauna șansa ca într-o zi câinele tău să se piardă. Cel mai bun mod de a vă crește șansele de a vă reuni cu el este să vă asigurați că câinele dumneavoastră este microcipat. Este ieftin și eficient și nu vă va pune în pericol informațiile personale.

Desigur, ar trebui să vă asigurați în continuare că are plăcuțe de identificare cu informațiile dvs. și poate doriți să investiți și într-un dispozitiv de urmărire GPS. Dar, chiar și cu toate acestea, microciparea rămâne cea mai eficientă modalitate de a aduce un câine pierdut acasă în siguranță.

18. Nu-i lăsați niciodată să iasă din lesă

Mulți stăpâni adoră să își lase câinii fără lesă pentru ca aceștia să își poată întinde cu adevărat picioarele și să alerge. Cei mai mulți dintre aceiași proprietari își supraestimează foarte mult capacitatea de a-și aduce câinii înapoi.

Un câine fără lesă are mai multe șanse să se rănească sau să moară într-un accident și, de asemenea, este mai probabil să rănească pe altcineva. De asemenea, doar pentru că câinele tău este prietenos nu înseamnă că și câinele celorlalți este, așa că ține-ți câinele în lesă până când te duci într-o zonă sigură, cum ar fi o curte privată, sau te întorci acasă.

19. Petreceți timp cu ei

Probabil cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a stimula sănătatea generală a câinelui dvs. este, de asemenea, cel mai distractiv și recompensator: Petreceți cât mai mult timp cu ei. Câinele tău are o părere foarte bună despre tine, iar orice timp petrecut în prezența ta este bogat în satisfacții pentru el.

Înțelegem că viața se întâmplă – trebuie să lucrați, este un nou copil în casă etc. Cu toate acestea, dacă nu aveți suficient timp pentru a lega o legătură cu câinele dumneavoastră în mod regulat, poate că ar trebui să vă gândiți din nou dacă sunteți pregătit să aveți un câine.

Păstrarea câinelui dumneavoastră fericit și sănătos

Deși nu avem o formulă secretă care să vă facă câinele nemuritor, sfaturile din această listă ar trebui să vă ajute să maximizați timpul pe care îl puteți petrece cu cățelul dumneavoastră. Toate aceste idei sunt modalități excelente de a veghea asupra bunăstării câinelui dvs. în timp ce petreceți timp de calitate cu el.

Nu putem promite că câinele tău nu va avea în continuare probleme de sănătate, dar cel puțin poți sta liniștit știind că ai făcut tot ce ai putut face pentru el.