Fie că doriți să vă înmulțiți cățelușa sau sunteți nerăbdător să o sterilizați înainte de a trece prin primul ciclu de călduri, este esențial să cunoașteți semnele fizice care indică începutul procesului de călduri. Ciclul reproductiv canin este împărțit în patru părți: proestru, estru, diestru și anestro. Proestrul și estrul sunt cele două părți care apar atunci când câinele este considerat a fi „în călduri”.

Principalele semne fizice ale începerii proestrului sunt umflarea vulvei câinelui și scurgerile sângeroase. Principalele semne fizice care indică faptul că câinele a avansat în estru includ o vulvă încrețită, cauzată de o scădere rapidă a umflăturii, și secreția care devine mai subțire sau de culoare maronie.

Ce se întâmplă în timpul proestrului și estrului?

Proestrul și estrul apar atunci când corpul cățelușei dumneavoastră se pregătește pentru o posibilă reproducere și sarcină. Majoritatea câinilor vor intra în călduri aproximativ la fiecare 6 luni, deși există unele variații de mărime și de rasă. Cățelușele femele experimentează de obicei prima lor călduri în jurul vârstei de 6 luni, dar aceasta se poate întâmpla oriunde între 4 și 24 de luni. Pe lângă semnele fizice deja menționate, majoritatea câinilor vor suferi unele modificări comportamentale în timpul proestrului și al căldurii.

Proestru

Proestrul este prima etapă a ciclului de călduri al câinelui. În zilele premergătoare începerii proestrului, este posibil să observați cățelușa dvs. pare nervoasă, mai obosită decât de obicei sau poate că mănâncă mai puțin. Proestrul începe atunci când vulva ei se umflă și începe o scurgere cu sânge. În această perioadă, este posibil să începeți să observați și câini masculi interesați de femela dumneavoastră. Cel mai probabil, aceasta va fi mai întâi agresivă și apoi indiferentă față de câinii masculi pe măsură ce avansează în proestru. Proestrul durează de obicei în jur de 9 zile, dar durata poate fi cuprinsă între 3 și 17 zile.

CITEȘTE ȘI:
18 întrebări pe care să le pui unui crescător de câini (Ghid 2023)

Estru

Estrul este etapa ciclului în care femela este pregătită și, de obicei, dispusă să se înmulțească. Veți observa că vulva câinelui dumneavoastră devine mai mică, mai moale și mai încrețită pe măsură ce intră în estru. Scurgerea ei va deveni mai puțin sângeroasă. Din punct de vedere comportamental, puteți observa că acum este interesată de câinii masculi, în loc să fie agresivă față de ei. Ea poate să-și ducă coada în sus sau în lateral, un comportament cunoscut sub numele de fluturare. Estrul poate dura între 3 și 18 zile, media fiind de aproximativ 9 zile.

Ce se întâmplă cu celelalte faze ale ciclului de reproducere?

Cele două faze finale ale ciclului de reproducere al unui câine sunt diestrul și anestro.

Diestrul apare după estru și durează de obicei aproximativ 2 luni. În timpul acestei etape, nivelurile hormonale ale câinelui dumneavoastră se schimbă. Probabil că nu veți observa nicio schimbare fizică la câinele dumneavoastră, cu excepția cazului în care acesta a rămas gravidă.

Anestrul este faza finală a ciclului, care durează de obicei aproximativ 4 luni, dar poate fi mai lungă. În timpul acestei faze, câinele dvs. nu va prezenta niciun semn fizic, dar în interior corpul ei se pregătește pentru începerea următorului proestru.

Cățeaua dumneavoastră este în călduri: ce urmează?

Ați învățat care sunt semnele fizice ale proestrului și estrului și, cu siguranță, acum le-ați observat la câinele dumneavoastră. Ce ar trebui să faceți?

Dacă nu intenționați să vă înmulțiți câinele, asigurați-vă că niciun câine mascul necastrat nu se poate apropia de ea în timpul estrului. Acest lucru include orice câini masculi care sunt rude cu ea.

Țineți femela în lesă în timpul plimbărilor și lăsați-o să iasă doar într-o zonă împrejmuită. Va trebui să o supravegheați în continuare atunci când este afară. Câinii masculi sunt cunoscuți ca fiind insistenți în prezența unei femele în călduri, așa că asigurați-vă că sunteți extrem de vigilenți pentru a preveni reproducerea accidentală.

CITEȘTE ȘI:
Cum să cureți ochii unui câine (6 pași simpli)

Dacă un câine mascul ajunge la femela dvs. în ciuda vigilenței dvs., contactați medicul veterinar pentru a afla care sunt opțiunile dvs. pentru a preveni sarcina.

Proestrul și estrul pot provoca o adevărată mizerie din cauza scurgerilor sângeroase. Pentru a încerca să limitați mizeria, puteți alege să vă țineți câinele într-o ladă sau într-o cameră ușor de curățat în timp ce este în călduri. Dacă o tolerează, puteți, de asemenea, să vă puneți câinele să poarte un scutec pentru câini în timpul proestrului și al estrului. Șervețelele pentru câini pot fi utile și pentru a vă menține câinele curat.

Dacă intenționați să vă înmulțiți câinele, asigurați-vă că cercetați temeinic tot ceea ce înseamnă să fiți responsabil înainte de a vă angaja în acest proces. Reproducerea responsabilă a câinilor este o întreprindere care necesită timp și este adesea costisitoare. Suprapopularea animalelor de companie este o preocupare uriașă, așa că asigurați-vă că vă creșteți câinele pentru motivele corecte și că o faceți în mod corespunzător.

Nu vreți să aveți de-a face cu un câine în călduri: Ce urmează?

Dacă nu vreți să vă înmulțiți câinele și credeți că a vă ocupa de un câine în călduri pare o bătaie de cap, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă sterilizați câinele, sau să îl „reparați”. Pe lângă faptul că este mai convenabil, există și alte câteva motive pentru care este o idee bună să vă sterilizați câinele.

Sterilizarea câinelui înainte ca acesta să intre pentru prima dată în călduri va elimina aproape complet șansele ca acesta să facă cancer mamar (de sân). Acest tip de cancer poate fi dureros și greu de tratat, așa că evitarea lui cu totul este cea mai bună soluție.

CITEȘTE ȘI:
Cum să scapi de mirosul de câine ud: 7 pași simpli

De asemenea, cățelele necastrate pot dezvolta o infecție gravă la nivelul uterului, numită piometru. Piometra poate îmbolnăvi foarte tare câinele dumneavoastră și îl va ucide dacă nu este tratat. Sterilizarea câinelui dvs. o va împiedica să dezvolte această afecțiune care îi pune viața în pericol.

După cum s-a menționat deja, suprapopularea animalelor de companie este o problemă gravă în multe părți ale lumii. Prin sterilizarea câinelui dumneavoastră, vă asigurați că nu va contribui la această problemă. Sterilizarea câinelui dvs. nu este benefică doar pentru ea și convenabilă pentru dvs., ci ajută să faceți o diferență și în viața câinilor fără adăpost.

Dacă sunteți gata să vă sterilizați câinele, medicul veterinar vă va putea oferi mai multe informații despre proces și la ce să vă așteptați pe măsură ce câinele dumneavoastră se recuperează.

Concluzie

Cunoașterea semnelor fizice ale proestrului și estrului vă va ajuta să fiți conștient de momentul în care începe ciclul de călduri al câinelui dumneavoastră. Aceste cunoștințe vă vor ajuta să vă pregătiți pentru a vă gestiona câinele în timpul perioadei de călduri. Bineînțeles, vă doriți ca și câinele dvs. să fie cât mai sigur, curat și confortabil posibil în timp ce experimentează acest proces. Educarea este o parte importantă a faptului de a fi un părinte responsabil pentru animalele de companie și vă faceți partea dumneavoastră!