Deținerea unui câine este o mare responsabilitate. Prietenii noștri pufoși depind în totalitate de noi pentru a avea grijă de ei, ceea ce înseamnă să le oferim suficientă hrană, apă și exerciții fizice pentru a le satisface nevoile și să-i păstrăm în siguranță oriunde s-ar duce. Chiar și proprietarii de câini cu experiență pot fi copleșiți încercând să se gândească la tot ceea ce trebuie să facă pentru a-și păstra cățelul în siguranță în toate situațiile, și aici intervenim noi.

Am adunat această listă de sfaturi de siguranță pentru câini pentru a vă ușura misiunea și pentru a umple orice lacune pe care poate nu le-ați luat în considerare. Am inclus sfaturi pentru a vă păstra câinele în siguranță acasă, în mașină și în parcul pentru câini, precum și câteva sfaturi diverse pentru siguranță generală. Fără alte formalități, să trecem la treabă.

1. Siguranța alimentară

Ne place să ne gândim la câinii noștri ca la niște membri ai familiei noastre, iar atunci când cățelul cerșește la masă, poate fi tentant să le dăm resturi din mâncarea noastră, pentru a nu se simți excluși. Din păcate, mâncarea noastră nu este sănătoasă pentru câini în general, iar unele alimente sunt extrem de periculoase.

Dacă câinele dumneavoastră mănâncă oricare dintre aceste alimente, contactați imediat medicul veterinar:

 • Avocado
 • Alcool
 • Ceapă
 • Usturoi
 • Cafea sau ceai
 • Struguri
 • Stafide
 • Nuci de macadamia
 • Ciocolată
 • Resturi de grăsime sau oase
 • Piersici
 • Prune
 • Carne sau pește crud
 • Sare și alimente sărate

Există și alte alimente pe care câinele dumneavoastră nu ar trebui să le mănânce, dar care nu constituie o urgență. Laptele și produsele lactate îi pot da câinelui probleme digestive și nu ar trebui să îi oferiți gustări zaharoase. Cea mai bună opțiune este să evitați să îi dați câinelui dvs. orice fel de mâncare pentru oameni, dar dacă trebuie să îi dați gustări pentru oameni, iată câteva opțiuni sănătoase:

 • Carne gătită, slabă
 • Fructe proaspete (cu moderație): banane, mere, portocale, pepene verde
 • Legume: morcovi, fasole verde, castraveți, dovlecei, cartofi copți
 • Orez alb fiert
CITEȘTE ȘI:
Ciclul de călduri al câinelui: Tot ce trebuie să știți!

2. Siguranța în mașină

Majoritatea câinilor adoră să se plimbe cu mașina, dar este esențial să vă asigurați că sunt în siguranță dacă îl lăsați pe prietenul dvs. pufos să călătorească în mașină. La fel ca și oamenii, câinii trebuie să fie asigurați atunci când călătoresc într-o mașină. Există mai multe opțiuni pentru asigurarea câinelui în mașină, iar cea pe care o alegeți depinde de câine și de vehiculul dumneavoastră.

Un ham este o opțiune excelentă pentru a vă menține câinele în siguranță în timpul călătoriilor cu mașina, iar acestea sunt ieftine și ușor de utilizat. Hamurile pentru mașină se atașează la centurile de siguranță din mașină și se potrivesc câinelui dvs. la fel ca un ham obișnuit. Hamurile sunt excelente pentru plimbările scurte cu mașina, deoarece sunt ușor de pus și pot acționa ca un ham obișnuit. Noi folosim un ham la câinii noștri atunci când facem o excursie rapidă până în parc.

Unii câini se pot simți mai confortabil într-o cușcă de călătorie pentru plimbări mai lungi cu mașina. Cuștile de călătorie îi permit câinelui să se întindă și să se relaxeze, în timp ce hamurile pot face uneori dificilă deplasarea (până la urmă, aceasta este ideea). Un alt avantaj al achiziționării unei cuști de călătorie este că îi oferă câinelui dvs. o casă departe de casă atunci când ajungeți la destinație. Principalul dezavantaj al unei cuști de călătorie este dimensiunea; acestea ocupă mult spațiu.

În niciun caz câinele dumneavoastră nu ar trebui să călătorească în mașină fără a fi asigurat. Unii oameni își lasă câinii să călătorească în mașină fără ham sau cușcă, iar alții chiar își lasă câinii să călătorească pe bancheta mașinii. Dacă vă lăsați câinele să călătorească într-un vehicul fără a fi legat, vă provocați amândurora un disconfort. Nu o faceți.

CITEȘTE ȘI:
10 cele mai bune rase de câini pentru copii și familii (cu poze)

3. Siguranța în parc

Parcurile pentru câini sunt locuri excelente în care câinele dvs. poate alerga și interacționa cu alți căței. Ori de câte ori se adună o grămadă de câini, este inevitabil ca din când în când să scape de sub control, iar faptul de a fi pregătit să intervii și să detensionezi o situație potențial periculoasă ar putea să vă salveze pe dvs. și pe cățelul dvs.

Cel mai important sfat este să păstrați întotdeauna un ham sau o zgardă la câinele dumneavoastră, chiar dacă parcul pentru câini este închis. În primul rând, câinii sunt artiști ai evadării, iar dacă câinele dvs. găsește o cale de a ieși din incintă, poate fi imposibil să îl prindeți fără zgardă. În al doilea rând, în cazul în care câinele dvs. intră într-o încăierare cu un alt câine, o zgardă sau un ham vă va ajuta să îl controlați și să îl scoateți din situație.

Cu toate acestea, nu ar trebui să apucați niciodată zgarda câinelui dvs. dacă acesta se luptă cu un alt câine. În mijlocul unei altercații intense, câinele tău ar putea să nu-și dea seama că acea mână îți aparține, iar tu te-ai putea alege cu o mușcătură și o rană urâtă.

4. Siguranța acasă

Casa ta este și casa câinelui tău și depinde de tine să te asiguri că este un loc sigur și prietenos pentru câine. Chiar și cei mai bine crescuți câini sunt predispuși să își bage nasul ocazional și este uimitor câte lucruri poate găsi un câine curios.

Asigurați-vă că depozitați orice material potențial periculos departe de raza de acțiune a câinelui dumneavoastră, de preferință în spatele ușilor închise. Medicamentele, produsele de curățenie și produsele de combatere a dăunătorilor sunt cele mai comune materiale periculoase care pot dăuna animalului dumneavoastră de companie. S-ar putea să credeți că pastilele zilnice sunt în siguranță pe masa din bucătărie, dar este nevoie doar de o secundă pentru câinele dvs. să decidă că vrea să încerce acele mici bunătăți colorate pe care le aveți întotdeauna și, înainte să vă dați seama, veți plăti o factură costisitoare la veterinar sau chiar mai rău.

CITEȘTE ȘI:
Cum să cureți o mușcătură de câine (7 pași simpli)

Câinii nu au degete mari, ceea ce îi face să fie deosebit de slabi la deschiderea ușilor. Țineți obiectele periculoase în spatele ușilor închise și nu faceți nicio excepție, nici măcar pentru o secundă. Pentru o protecție suplimentară, țineți materialele periculoase deasupra nivelului câinelui, în cazul în care, din neatenție, lăsați o ușă deschisă.

Pe lângă îndepărtarea lucrurilor potențial otrăvitoare de la îndemâna câinelui, o altă modalitate excelentă de a-i menține în siguranță acasă este de a-i ține ocupați. Asigurați-vă că câinele dvs. are acces la un loc confortabil pentru a dormi, la lucruri de mestecat și la jucării. Unii câini vor intra în necazuri atunci când sunt plictisiți și caută ceva de făcut. Dacă câinele dvs. are cu ce să-și umple timpul, este mai puțin probabil să intre în necazuri și să se angajeze în comportamente distructive.

Concluzie

Siguranța câinilor este relativ simplă, dar este ușor să treci cu vederea un aspect sau altul. Sperăm că acest ghid v-a fost de ajutor și că aveți câteva idei pentru a vă menține câinele în siguranță oriunde s-ar afla. Câinii noștri sunt membri cu drepturi depline ai familiei și ne dorim ce este mai bine pentru ei. Dacă urmați liniile directoare prezentate aici, veți fi pe drumul cel bun pentru a favoriza un mediu sigur pentru prietenul dumneavoastră oriunde ați merge.