Zebrele și caii seamănă mult prea mult ca să nu fie înrudiți, nu-i așa? Deși caii și zebrele sunt înrudiți, este greu de spus cât de apropiați sunt unul de celălalt în arborele genealogic. Ambele animale fac parte din familia Equidae, care include și măgarii. De asemenea, a existat cândva o specie pe jumătate zebră și jumătate cal, numită Quagga, care acum a dispărut. Chiar dacă cele două sunt înrudite, există destul de multe asemănări și diferențe despre care credem că ar trebui să știi.

De ce sunt considerați caii și zebrele specii diferite?

Zebrele sunt o specie de cai sălbatici, iar toate acestea trăiesc în prezent în Africa. Adică, bineînțeles, în afară de cei pe care îi vedeți la grădina zoologică. Cu alte cuvinte, zebrele sunt cai, dar sunt totuși o specie cu totul diferită de cele pe care le călătorim noi. Toate zebrele de astăzi au dungi pe tot corpul. Cu toate acestea, existau pe vremuri câteva rase speciale care nu aveau dungi și arătau mai mult ca un cal.

Zebrele pot fi dresate pentru a fi călărite ca un cal?

Există un motiv întemeiat pentru care nu vezi niciodată pe cineva călărind o zebră. Chiar dacă arată asemănător una cu cealaltă, zebrele și caii au două temperamente complet diferite. Nu puteți dresa o zebră să fie călărită așa cum călăresc caii. Zebrele sunt mult mai agresive și nu le place să fie controlate. Acestea nu sunt animale îmblânzite și nu vor fi niciodată sigure de călărit.

Zebrele și caii nu au același tip de mentalitate de turmă. Turmele de cai vor avea întotdeauna un mascul alfa care este liderul turmei sale. Pe de altă parte, zebrele sunt mai individualiste, în ciuda faptului că se deplasează în grupuri. Singurul motiv pentru care ele rămân în grupuri este că există beneficii pentru supraviețuirea lor în acest fel. Ce legătură are această mentalitate de turmă cu dresarea lor? Caii respectă un lider, ceea ce înseamnă că puteți deveni alfa pentru ei. Ei pot învăța să asculte și să se supună comenzilor noastre. Zebrele nu au același tip de mentalitate și nu vor face nimic din ceea ce nu vor să facă.

CITEȘTE ȘI:
Cât trăiesc caii? Durata medie de viață, date și ghid de îngrijire

De ce nu călărim zebrele?

În afară de temperamentul lor, zebrele au o constituție diferită de cea a cailor. Caii au picioare mai lungi decât zebrele. Zona în care se montează de obicei o șa este, de asemenea, diferită. Zebrele nu au o coamă, care este zona în care începe gâtul calului. Ar fi mult mai greu să stai pe o zebră decât pe un cal.

Diferențe între cai și zebre

1. Caii sunt mai rapizi.

Ai putea crede că zebrele sălbatice ar fi capabile să întreacă un cal domesticit, dar nu este adevărat. Caii au picioare mai lungi și mai puternice care le permit să atingă viteze de până la 54 de mile pe oră. Zebrele pot alerga doar cu 40 de mile pe oră.

2. Zebrele sunt mai mici.

Zebrele au o înălțime de numai 1,5 metri, de la umeri până la copite. Caii pot fi mult mai înalți, unii dintre ei având o înălțime de șapte picioare. Zebrele tind să cântărească în medie 880 de kilograme. Caii pot cântări cu ușurință peste 1.800 de kilograme.

3. Coamele lor sunt diferite.

Părul de pe spatele gâtului unui cal este suficient de lung pentru a fi periat și împletit. Coama unei zebre este mult mai scurtă și mai rigidă și seamănă mai mult cu cea a unui măgar.

4. Ele scot sunete diferite.

Aproape toți am auzit la un moment dat în viața noastră un cal care a scâncit. Zebrele produc un sunet care seamănă mai mult cu un lătrat decât cu orice altceva. De asemenea, ele pot sforăi ocazional.

CITEȘTE ȘI:
Cât trăiesc caii? Durata medie de viață, date și ghid de îngrijire

5. Zebrele sunt mai temperamentale.

În timp ce există cai agresivi, este mult mai probabil să găsești o zebră rău dispusă. Zebrele sunt animale agresive și își pot ieși din fire în orice moment, mai ales atunci când se simt amenințate. Sunt animale extrem de încăpățânate și agresive.

Concluzie

Zebrele și caii pot fi înrudite între ele, dar există totuși destul de multe diferențe care explică de ce sunt considerate două specii diferite. Acest lucru se aplică la multe animale din lumea noastră și ne învață că doar pentru că două lucruri seamănă, nu înseamnă că sunt deloc la fel.

Cai